Producătorul chinez de echipamente telecom ZTE i-a prezentat premierului Victor Ponta, aflat în vizită în China, un sistem de supraveghere şi control pentru combaterea eficientă a infracţiunilor şi intevenţia rapidă a autorităţilor în caz de situaţii de urgenţă şi terorism. Primul ministru a apreciat că sistemul poate fi introdus în România, apreciind că este nevoie de sisteme de supraveghere performante, dar care să nu încalce drepturile fundamentale.
Premierul Victor Ponta a discutat cu ZTE despre un sistem de supraveghere şi control împotriva infracţiunilor, arătând că este necesar ca opinia publică să fie informată în prealabil despre acest sistem şi să existe garanţii constituţionale şi legale care să asigure că drepturile fundamentale ale omului nu sunt încălcate.
"Mă gândeam doar că vedeţi că lumea merge în această direcţie spre sisteme de supraveghere mult mai performante şi că trebuie în acelaşi timp să evoluăm cu aceeaşi viteză şi cu explicarea către opinia publică, pentru că altfel noi să n-o luăm în sens invers, să nu mai vrem să se ştie nimic. Am văzut discuţii şi sunt legitime până la un anumit punct: vorbim de telefoane, de camere de luat vederi, dar vedeţi că lumea merge în această direcţie. Trebuie să găsim garanţiile constituţionale şi legale că nu se folosesc aceste tehnologii împotriva drepturilor fundamentale, dar nici nu putem rămâne în secolul XX, atâta timp cât toată lumea avansează", a spus Ponta, după ce a vizitat compania ZTE unde au fost prezentate sisteme performante de comunicare şi supraveghere.
În timp ce preşedintele companiei îi explica cum funcţionează această tehnologie, premierul Victor Ponta a spus în glumă: ''Cred că trebuie să punem un sistem de acest fel la MAE''.
ZTE Corporation a fost înfiinţat în 1985, la Shenzhen, şi derulează în prezent activităţi în peste 140 de ţări, fiind cel mai mare operator