UPDATE, ora 15.55: Reunite în sesiune extraordinară, Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat, luni, reexaminarea Legii privind Statutul senatorilor şi deputaţilor ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României.
Decizia a fost luată cu 391 de voturi pentru şi un vot împotrivă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că are acordul tuturor grupurilor politice parlamentare privind votarea în unanimitate a modificărilor aduse Statutului deputaţilor şi senatorilor
Eliminarea prevederilor din Statutul senatorilor şi deputaţilor asupra cărora Curtea Constituţională din România avea obiecţii de neconstituţionalitate a fost decisă luni de trei comisii parlamentare: Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi Comisia specială pentru Statut.
Astfel, cele trei comisii au decis eliminarea a două articole care prevedeau reţinerea parlamentarilor în caz de infracţiune flagrantă, dar şi procedura în cazul cererii de începere a urmăririi penale a unui membru al Guvernului care are şi calitatea de deputat sau de senator.
Unul din articole(24, indice 1) prevedea că „În caz de infracţiune flagrantă, deputatul sau senatorul poate fi reţinut şi supus percheziţiei. Ministrul Justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei din care deputatul sau senatorul face parte asupra reţinerii sau percheziţiei. În cazul în care Camera constată că nu există temei pentru reţinere va dispune, imediat, prin hotărâre, revocarea acestei măsuri, cu votul secret al majorităţii membrilor prezenţi. Hotărârea de revocare a reţinerii se execută de îndată de către ministrul Justiţiei şi va fi comunicată şi CSM. Dacă Parlamentul nu este în sesiune, Camera din care face parte deputatul sau senatorul în cauză va fi convocată de urgenţă de către preşedintele acesteia.”
Un al doilea articol(24, indice 2) privind procedura în caz