Vor urma disponibilizari in cadrul institutiilor din subordinea Ministerului Sanatatii. Guvernantii au aprobat, saptamana trecuta, proiectul de ordonanta de urgenta in urma caruia vor fi disponibilizati angajati din zece ministere, prin eliminarea a aproape 3.000 de posturi ocupate, echivalentul a 4 la suta din numarul de angajati, vor fi desfiintate posturile vacante din administratia centrala si locala. printre cele zece ministere se afla si Ministerul Sanatatii. Dar, oficialii sistemului sanitar au venit la scurt timp cu asigurarea ca in spitale nu se va reduce niciun post. Cu alte cuvinte, in sistemul sanitar, disponibilizarile vor avea loc doar la nivel de minister si la nivelul directiilor de sanatate publica.
„Pentru unitatile sanitare nu se aplica prevederea de blocare a posturilor vacante si nici de reducere a numarului de personal. Orice unitate din sistemul sanitar, cu exceptia MS si DSP-urilor. Aici (MS si DSP-uri, n.r.) suntem obligati sa reducem toate posturile vacante si sa reducem, personal existent cu 4 la suta. Dar ce inseamna unitati sanitare, nu. Deci, cu alte cuvinte, neaplicandu-se ordonanta de blocare de posturi si de reducere a numarului de personal in unitatile sanitare oricand posturile pot fi scoase la concurs, deci pot fi ocupate”, anunta ministrul Sanatatii spre sfarsitul saptamanii trecute.
In unitatile sanitare cu paturi va ramane valabila politica de personal prin care, la un asistent medical sau un medic plecat se va face o noua angajare. Aceasta regula este insa valabila numai daca bugetul unitatii medicale permite acest lucru. Si cum finantarea spitalelor este sub orice critica in acest moment, este putin probabil ca se vor mai face prea curand angajari. Unii insa isi pun sperante in rectificarea bugetara, mai ales ca si de la nivel ministerial se arunca din cand in cand cate o declaratie care arata ca ar fi ceva intentii