Primăria Capitalei a anunţat concurs pentru amenajarea teritoriului din zona Circului. Edilii nu ştiu exact ce ar urma să apară în acel loc. Lumea arhitecţilor s-a împărţit în două: unii lucrează la machete, iar alţii au ieşit din joc deoarece nu există un caiet de sarcini
La începutul lunii mai, Primăria Capitalei a anunţat concurs de proiecte pentru „revitalizarea teritoriului alăturat Circului şi bisericii «Sfinţii Constantin şi Elena», în limita străzilor Calea Moşilor, Calea Orheiului, Tudor Vladimirescu şi bulevardul Renaşterii“.
Până la 9 august, tineri specialişti sau studenţii de la arhitectură şi urbanism vor prezenta proiectele la sediul Uniunii Ahitecţilor, se spune în anunţul Municipalităţii. Câştigătorii vor primi pentru premiul întâi - 55.000 de lei, doi - 35.000 de lei şi trei - 25.000 de lei.
Iniţiatorii concursului n-au idee ce ar trebui să se înalţe în locul boscheţilor de lângă circ, au doar o condiţie - biserica şi cimitirul din vecinătate, incluse în Registrul monumentelor ocrotite de stat, să rămână intacte.
Acest concurs urma să fie realizat în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor, numai că aceasta a anunţat că s-a retras din concurs, pentru că lipseşte componenta principală - caietul de sarcini.
Teren problematic
„Este un teren care se află în centrul geometric al Chişinăului, dar şi unul problematic din punct de vedere hidrologic şi hidrogeologic. Râuleţul Holbocica poate provoca inundaţii, cum s-a mai întâmplat în anii 2000. Sunt porţiuni care prezintă pericol de alunecări de teren. Investigaţiile geotehnice au depistat şi o ruptură tectonică“, susţine Iurie Povar, preşedintele Uniunii Arhitecţilor.
Specialistul ne explică din ce cauză asociaţia de profil s-a retras din concurs: „Primăria trebuia să definească, în caietul de sarcini, funcţiile pentru această zonă, precum şi înălţimea admisă a blocuril