Pentru că a apărut de curând The Failed States Index – Indexul Statelor Eşuate – pe anul 2013, cred că merită să aruncăm o privire asupra lui:
http://ffp.statesindex.org/rankings-2013-sortable (lista ţărilor)
http://library.fundforpeace.org/library/cfsir1306-failedstatesindex2013-06l.pdf (ȋntregul raport)
Clasamentul este ȋntocmit de Fund for Peace, un think-tank non-profit care se concentrează pe cercetare. Raportul Failed States Index apare din anul 2005, şi este elaborat pe baza a 12 criterii – traduc de la pagina 10 a raportului:
Indicatori sociali şi economici Presiuni demografice (Presiuni asupra populaţiei precum maladiile sau dezastrele naturale ȋngreunează sarcina guvernelor de a-şi proteja cetăţenii, sau demonstrează o lipsă de capacitate sau de voinţă. Includ presiuni şi măsuri legate de dezastre naturale, maladii etc.) Refugiaţi sau strămutări interne de persoane (Presiunile asociate cu strămutările de populaţii. Pun presiuni asupra serviciilor publice, şi au potenţialul de a periclita siguranţa. Includ presiuni şi măsuri legate de tabere de refugiaţi, capacitatea de absorbţie etc.) Revendicări ale unor grupuri (Când există tensiuni şi violenţă ȋntre grupuri, abilitatea statului de a garanta siguranţa este subminată; rezultatele – teamă şi prelungirea violenţei. Includ presiuni şi măsuri legate de discriminări, violenţă etnică etc.) Migrări şi „brain drain” („export de inteligenţă”) (Când există puţine oportunităţi, oamenii migrează, lăsând ȋn urma lor un vid de potenţial uman. Cei care dispun de resurse pleacă ȋnainte, sau ȋn timpul izbucnirii conflictelor. Includ presiuni şi măsuri legate de migrarea pe cap de locuitor, emigrarea populaţiei educate etc.) Dezvoltare economică neuniformă (Când există decalaje etnice, religioase sau regionale, guvernele au tendinţa de a fi neuniforme ȋn angajamentul lor. Includ presiuni şi măsuri