Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare riscă, vara, agravarea bolilor de inimă şi a hipertensiunii. Umiditatea asociată căldurii este un factor ce favorizează eliminarea de apă şi de săruri din organism, prin transpiraţie.
Deshidratarea dă palpitaţii
“La vârstnici, senzaţia de sete apare de multe ori tardiv, după ce au început să se manifeste semnele deshidratării: dureri de cap, astenie şi crampe musculare. Deshidratarea produce o creştere compensatorie a numărului de bătăi cardiace. Palpitaţiile generează creşterea consumului de oxigen în muşchiul inimii, cu posibilitatea declanşării crizelor de angină pectorală sau agravării insuficienţei cardiace la persoanele cu boli de inimă”, explică dr. Roxana Oana Darabonţ, medic primar cardiolog, cu competenţe în ecocardiografie şi ecografie vasculară.
Căldura scade tensiunea
“Spre deosebire de bolile cardiovasculare, valorile tensiunii arteriale au tendinţa să scadă în perioadele cu temperaturi mari, fenomen la care contribuie deshidratarea şi vasodilataţia indusă de căldură. Astfel, medicaţia antihipertensivă poate fi mai prost tolerată. De asemenea, persoanele care iau diuretice pierd apă şi electroliţi precum sodiu şi potasiu. De aceea, pe caniculă, cardiacii şi hipertensivii trebuie să respecte medicaţia prescrisă de cardiolog, să nu consume alcool şi să bea minimum doi litri de lichide pe zi”, susţine dr. Darabonţ.
Măsurători, de câteva ori pe zi
“Având în vedere că tensiunea arterială poate scădea faţă de valorile uzuale, trebuie să fie măsurată zilnic şi chiar de mai multe ori pe zi. Dacă, sub tratamentul de fond al hipertensiunii, se înregistrează valori sistolice mai mici sau egale cu 115 mmHg sau, în cazul creşterii valorilor tensionale, ca şi în situaţia în care pacientul cu boli cardiovasculare prezintă agravări ale simptomatol