Cotidianul Financial Times a scris, la sfârşitul săptămânii trecute, că "băncile centrale au vândut volume record din obligaţiunile americane", pe fondul perspectivelor de temperare a programului de relaxare cantitativă.
Conform datelor de la Federal Reserve, valoarea totală a portofoliilor de obligaţiuni guvernamentale americane deţinute de băncile centrale a scăzut cu 32,35 miliarde de dolari în săptămâna încheiată la 26 iunie 2013 (vezi grafic).
Precedentul record al ieşirilor a fost de 23,96 miliarde de dolari, în săptămâna încheiată la 15 august 2007. Analiştii citaţi de FT arată că o posibilă explicaţie este reprezentată de problemele cu care se confruntă băncile centrale din economiile emergente, forţate să vândă obligaţiunile americane pentru finanţarea intervenţiilor de pe piaţa valutară.
Conform datelor de la Federal Reserve, valoarea titlurilor financiare pe termen lung emise în Statele Unite şi deţinute în custodie de către Federal Reserve Bank of New York în numele BNR a fost de 5,486 miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie 2013. Din această valoare, 212 milioane de dolari reprezintă alocarea în obligaţiuni emise de companii, iar 5,135 miliarde de dolari în titluri de stat americane. Ultimele date de la Trezoreria SUA arată că BNR a vândut, în aprilie 2013, obligaţiuni guvernamentale americane în valoare de 125 de milioane de dolari.
Creşterea randamentelor a afectat însă şi valoarea portofoliilor private de obligaţiuni. Criteriile de performanţă sau apelurile în marjă au condus, în aceeaşi săptămână încheiată la 26 iunie 2013, la ieşiri nete de circa 23 de miliarde de dolari din fondurile de obligaţiuni, conform datelor de la EPFR Global citate de Financial Times.
Ieşirile din fondurile de obligaţiuni emise pe pieţele emergente au înregistrat, de asemenea, un nou record, de 5,3 miliarde de dolari.
Datele de la I