Ministerul Sănătăţii informează că a alocat din timp fondurile necesare pentru achiziţia seringilor destinate persoanelor care se droghează, însă unele ONG-uri au fost nemulţumite de produsele puse la dispoziţie şi le-au returnat. Sursa: VLAD STĂNESCU
Ministerul Sănătății răspunde ONG-urilor care au protestat față de sistarea programului de schimb de seringi. Oficialii suțin că au alocat din timp fondurile necesare acestor programe, însă unele ONG-uri au fost nemulţumite de seringile puse la dispoziţie de Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” şi de Agenţia Naţională Antidrog şi le-au returnat.
„În legătură cu nemulţumirile publice ale unor ONG-uri referitoare la asigurarea seringilor pentru persoanele care se droghează, în vederea evitării riscului de infectare cu HIV/SIDA şi alte boli cu transmitere sangvină, informăm opinia publică că MS a alocat din timp fondurile necesare pentru achiziţia seringilor respective. În scopul îndeplinirii acestui segment din programul de prevenţie HIV/SIDA, unitate de implementare a fost desemnat Institutul de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş', care a asigurat punerea la dispoziţie a ONG-urilor solicitante a seringilor necesare acestei activităţi”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii.
Un grup de activişti a protestat, luni, în faţa Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Muncii împotriva stopării programelor de schimb de seringi.
„Acţiunea este motivată de faptul că, pe data de 30 iunie, s-a încheiat ultima finanţare care permite funcţionarea programelor de schimb de seringi în Bucureşti, care acoperea 3.000 de consumatori de droguri injectabile, cu oferire de seringi sterile şi alte echipamente, plus informare şi suport. Motivul pentru care am decis să protestăm este că nu este nicio asumare a preluării acestor programe care exis