As vrea sa cred ca rezultatele evaluarii nationale de anul acesta reflecta realitatea si ca elevii romani au reusit intr-adevar un salt spectaculos, iar testele PISA care ne aratau ca mai bine de jumatate dintre ei sunt analfabeti functionali gresesc.
As vrea sa cred ca intr-adevar 76% dintre absolventii clasei a 8-a meritau sa promoveze examenul, cu 10% mai multi decat anul trecut. As vrea sa cred ca numarul foarte mare de note intre 9 si 10, cele mai multe dintre cele peste 5, reflecta o elita foarte consistenta.
Dar imi vine foarte greu sa cred, din mai multe motive. In primul rand, nimic nu s-a schimbat spectaculos in invatamant in ultimul an, nimic care sa fi determinat o mai mare daruire a profesorilor, un mai mare interes pentru carte al elevilor, nu s-au schimbat nici programele, nici manualele. Totul este la fel si totusi aflam ca elevii sunt cu mult mai buni.
Apoi, mi-e greu sa cred in acest succes pentru ca toti profesorii cu care am vorbit mi-au spus ca subiectele, cel putin cele la matematica, au fost foarte simple, de unde si avalansa de note de 10. Sigur, nimeni nu spune ca elevii de clasa a 8-a, aflati la primul examen serios al vietii lor, trebuie pocniti cu subiecte de dificultate maxima.
Dar, in acelasi timp, dupa cum spune fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, acesta este nu doar un examen, ci si un concurs care ar trebui sa departajeze excelenta. Asta ar presupune sa existe subiecte accesibile nivelului mediu, pentru promovarea examenului, si subiecte de dificultate mai mare pentru elevii cei mai valorosi.
Se pare ca aceasta a doua categorie de subiecte a lipsit, ceea ce a saltat pe nedrept prea multi elevi in zona de elita si a provocat o polarizare: ori note foarte mari, ori picati, si un numar nefiresc de mic de elevi de nivel mediu, cu 7-8.
Poate a fost un acciden