Ieri a început cu adevărat Bacalaureatul. Prima probă, cea scrisă la limba şi literatura română, a început la ora 9.00 şi s-a desfăşurat în 24 de centre de examinare. Au participat 5.359 de elevi dintr-un total de 5.604. Regulile stricte şi supravegherea video au dat roade, doi dintre absolvenţi fiind prinşi că au încercat să copieze, unul cu "fiţuica" şi celălalt cu handsfree-ul telefonului.
Cu mai mult de 10 minute înainte de a intra în şcoală, strada din faţa Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" era plină de tineri. În costume cu cravate sau în blugi, elevii aşteptau nerăbdători să îşi ocupe locurile în bănci conform ordinii afişate la avizier. Deşi încercau să îşi alunge emoţiile discutând cu colegii şi colegele, absolvenţii ştiau că se află în faţa unuia din cele mai grele examine ale vieţii, soarta lor depinzând în mare parte de acest examen. La 8.30, când s-au deschis porţile, la intrarea în şcoală s-a format o coadă lungă, tinerii fiind puşi să arate buletinele în faţa poliţistei de la uşă. Rămaşi afară, unii părinţi i-au încurajat din uşă, urându-l baftă. La Gojdu au susţinut examenul de bacalaureat peste 350 de elevi, în prezenţa unei comisii foarte stricte.
Cu "fiţuica" sau cu telefonul
În total, în judeţul Bihor au fost înscrişi 5.604 elevi, la examene prezentându-se 5.359. Alături de cei 245 de absenţi, doi elevi au fost eliminaţi pentru că au încercat să copieze. Unul dintre ei a fost depistat de supraveghetori la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", având la el un dispozitiv handsfree, iar celălalt, la Liceul Tehnologic Horea din Marghita, încercând să se "inspire" dintr-o "fiţiucă". "Elevii vor fi sancţionaţi în funcţie de ce au scris supraveghetorii în procesul verbal de la faţa locului, ei riscând fie doar eliminarea de la acest examen, cu posibilitatea de a le da şi pe celelalte, fie eliminare cu interdicţia de mai participa la