Luni,a avut loc, la Muzeul Naţional de Istorie a României, o conferinţă de presă, ocazie cu care au fost expuse în premieră, 49 de monede dacice de argint de tip Koson, recuperate de autorităţile române. Lotul de 49 de monede Koson, reprezentând o parte din tezaurul de 2.300 de monede Koson din argint, sustras de un grup infracţional, în anul 2003, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal şi pus în urmărire internaţională prin Biroul Naţional Interpol din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R., a fost recuperat, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională, adresată autorităţilor competente din Chicago – S.U.A..
La conferinţa de presă ce a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie, au participat Daniel Barbu – ministrul culturii, Mihail Tiberiu Niţu – procurorul general al României, dr. Augustin Lazăr – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, chestor de poliţie Vasile Viorel, directorul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi dr. Ernest Oberlander – Târnoveanu – director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
Evenimentul a fost prilejuit de readucerea în România a unui lot important dintr-un tezaur monetar dacic, recuperat recent din S.U.A., în urma cooperării fructuoase dintre autorităţile române şi cele americane (Departamentul de Justiţie şi F.B.I.), în cadrul acordurilor bilaterale de asistenţă juridică.
Readucerea în ţară a 49 de monede de argint dacice de tip Koson reprezintă încununarea cu succes a aproape 2 ani de muncă, la care au participat poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., împreună cu cei de la Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba, magistraţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, funcţionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi experţi de la Muzeul Na