Prin traditie, graul este considerat unul dintre cele mai folositoare alimente. Cardiologul american Wiliam Davis, autorul studiului Wheat Belly, este insa de alta parere. In opinia lui, graul reprezinta un mare pericol pentru sanatatea omului.
Potrivit doctorului Davis, consumul de produse pe baza de grau poate genera probleme ale pielii. Pentru ca, explica specialistul, carbohidratii din componenta graului maresc nivelul de insulina si stimuleaza glandele producatoare de sebum. Ca atare, pielea devine grasa si predispusa la acnee.
In plus, graul determina aparitia unor dureri vasculare, de obicei la incheieturi si degete, dar si dureri de spate si de genunchi, scrie cotidianul rus Rossiskaia gazeta. In alta ordine de idei, carbohidratii din grau cresc nivelul de glucoza din sange, ceea ce ameninta cu dezvoltarea diabetului. Unele soiuri de grau contin o mare concentratie de amilopectina, capabila sa ridice nivelul de zahar din sange mai mult decat zaharul.
In opina lui Davis, produsele de panificatie se pot afla la originea unor atacuri de oboseala si a scaderii activitatii intelectuale. Aparitia starilor inexplicabile de oboseala este provocata, dupa cum afirma cardiologul american, de proteina modificata genetic, care se regaseste in unele soiuri de grau.
Medicul subliniaza ca in graul actual, care difera radical de graul cultiva in urma cu 50 de ani, este prezenta gliadina. O proteina a carui actiune a fost comparata de cercetatorul american cu cea a opiadelor, cu influenta asupra creierului si care dau senzatia de foame. Ca atare, omul incepe sa consume mai multe calorii si ia in greutate.