Comisia prezidenţială pentru agricultură a lansat ieri un amplu raport privind viitorul sectorului agricol, iar şeful statului invită partidele la semnarea unui pact politic pentru agricultură.
În ultimii 20 de ani, clasa politică a fost adesea acuzată că, prin acţiunile ei ostile ori prin lipsa de acţiune, a adus agricultura în sapă de lemn. Acum, politicienii sunt chemaţi să gireze, printr-un pact naţional, adoptarea unei strategii care vizează dezvoltarea agriculturii în următorii 17 ani, mai exact în perioada 2014-2020-2030.
La această strategie au lucrat, timp de peste trei ani, membrii Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România, organism care şi-a prezentat raportul final ieri, la Palatul Cotroceni.
În deschiderea conferinţei de prezentare a raportului, preşedintele României, Traian Băsescu, a propus partidelor semnarea în septembrie, împreună cu organizaţiile din domeniul agro-alimentar, a unui pact pentru dezvoltarea agriculturii în perioada 2014-2030, care să preia obiectivele raportului comisiei prezidenţiale de specialitate.
Românii au o lună să analizeze strategia
Documentul, care se întinde pe aproape 250 de pagini, se află în dezbatere publică pe site-ul Preşedinţiei României şi poate fi consultat/comentat timp de 30 de zile, după care, în august, va fi prezentată strategia naţională de dezvoltare a agriculturii, urmând ca în septembrie partidele să-şi dea girul şi să încheie pactul politic pentru agricultură.
„Invit toate partidele ca, după ce se finalizează procesul de adoptare a acestui raport, să semnăm cu toţii, partide şi instituţii, producători şi beneficiari, să semnăm Pactul pentru agricultură. Ar fi un angajament politic pe termen lung, pentru că toată munca membrilor Comisiei la asta s-a referit, de a crea o viziune până în 2030, având ca fundament e