Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis luni să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scădere din martie 2012, precum şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.
"În şedinţa din 1 iulie 2013, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,00% pe an de la 5,25% începând cu data de 2 iulie 2013. Începând cu aceeaşi dată rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8% pe an, de la 8,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2% pe an faţă de 2,25%", se arată într-un comunicat al BNR.
Totodată, CA al băncii centrale a stabilit menţinerea ratelor aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.
BNR urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi monitorizează atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, "prin ajustarea graduală a conduitei politicii monetare şi utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară".
BNR a aplicat ultima reducere a dobânzii de politică monetară în martie 2012, de la 5,5% la 5,25% pe an.
Aproape jumătate (46%) dintre membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) au anticipat că Banca Naţională va reduce luni dobânda de politică monetară la 5%, restul estimând că dobânda cheie va fi menţinută la nivelul de 5,25%.
Analiştii apreciază că dobânda cheie ar putea fi redusă la nivelul de 4,75% până în decembrie 2013 şi 4,5% până în decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la nivelul d