La proba scrisă a examenului de bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2013), a fost extrasă astăzi, la disciplina Limba şi literatura română, varianta 7, diferită în funcție de filieră, dar cu aceeași structură și cu același punctaj acordat fiecăruia dintre cele trei subiecte, fiind respectate modelele elaborate de către Centrul Național de Evaluare și de Examinare.
Textele suport de la subiectul I sunt selectate din romane semnate de G. Călinescu (Scrinul negru) - la filiera teoretică-profil real, filieră tehnologică, filieră vocațională - toate profilurile, cu excepția profilului pedagogic, respectiv Mihail Sebastian (Accidentul) - filieră teoretică-profil umanist și filieră vocațională - profil pedagogic. Cerințele de limbă română vizează anumite aspecte lexicale și semantice, rolul semnelor de punctuație în structuri indicate, dar și valențe expresive și stilistice. Modul în care candidații înțeleg și interpretează o operă epică este verificat de cerințe care solicită identificarea unor motive literare, stabilirea tipului de perspectivă narativă, argumentarea apartenenței la genul literar, interpretarea unei secvențe date etc.
„În timp ce varianta de la filiera teoretică - profil real, filieră tehnologică, filieră vocațională-toate profilurile, cu excepția profilului pedagogic solicită la subiectul al II-lea redactarea unui text de tip argumentativ despre importanța alegerii unui model în viață, cealaltă variantă se referă la utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenței. Cerințele sunt generoase, adecvate vârstei cu problematica ei specifică, fiind însă obligatorie respectarea structurii unei compuneri de acest tip”, afirmă prof. Mihaela Apetroae, inspector de Limba Română în cadrul ISJ Iași.
La subiectul al III-lea, eseul de 2-3 pagini solicită prezentarea temei și a viziunii despre lume într-un text poetic studiat,