Comisia Europeana asteapta clarificari de la SUA privind pretinsul caz de spionaj revelat de presa din Franta si Germania. Este vorba despre programul PRISM prin care autoritatile americane au supravegheat diferite persoane. Parlamentul European este ceva mai dur, aici unii deputati cer oprirea actualelor negocieri transatlantice privind Acordul de liber schimb.
Serviciul European de Actiune Externa, condus de « faimoasa » Catherine Ashton a cerut de indata partii americane clarificari privind posibilitatea unui spionaj, revelat de ziarele Le Monde si Der Spiegel.
Un comunicat de presa emis duminica seara de serviciile lui Ashton arata ca partea americana este pe cale de a verifica acuratetea celor afirmate de presa.
Dar daca aceste afirmatii sint exacte, atunci aceasta ar avea un impact foarte serios asupra relatiilor transatlantice, crede presedintele Parlamentului European Martin Schulz.
El s-a declarat de altfel socat si ingrijorat de un posibil spionaj practicat de americani in UE.
Iar ecologistii Daniel Cohn-Bendit si Isabelle Durant au cerut oprirea imediata a a negocierilor UE-SUA privind un acord de liber schimb si asta pâna la gasirea unei intelegeri privind protectia datelor personale.
Aceste negocieri, abia pornite dupa multa dificultate de parte europeana, ar trebui sa duca la un acord estimat la circa 100 de miliarde de euro pe an.
Dar europenii nu sint la primul lor soc de acest gen. In urma cu aproximativ zece ani, in timpul unui control de rutina al companiei belgiene de telefoane, s-au descoperit microfoane in birourile mai multor delegatii europene din Consiliul de ministrii la Bruxelles. Era vorba despre delegatii cheie ca cea britanica si cea franceza.
Anchetele multiple nu au dus la niciun rezultat oficial, zvonuri au circulat despre implicarea CIA-ului si chiar a MOSAD-ului, apoi afacerea a