Mergeti la cumparaturi si platiti cu cash? Atunci uitati-va de doua ori la banii care ii primiti. Nu de alta dar este posibil sa primiti bancnote false de 10, 50 sau 100 de lei! Potrivit politistilor si expertilor BNR, numarul cazurilor de falsificare de moneda a explodat in ultimii ani.
Potrivit experilor Bancii Nationale, cele mai "falsificate" bancnote sunt cele de 10 lei. Anul trecut au fost descoperite peste 2.672 de exemplare, insa se estimeaza ca numarul celor aflate in circulatie este mult mai mare.
Pe locul al doilea se afla bancnota de 100 de lei, din care specialistii BNR au identificat peste 1.600 de falsuri.
In total, statisticile BNR indica peste 5.000 de bancnote false descoperite in 2012.
O alta statistica, a Directiei Investigarea Fraudelor din cadrul Ministerului de Interne, arata ca numarul cazurilor de falsificare a banilor s-a dublat comparativ cu 2011, fiind inregistrate 1.156 si, respectiv, 682 de cazuri.
Potrivit expertilor, bancnotele false au devenit tot mai greu de despistat din doua motive. In primul rand, escrocii le tiparesc mult mai bine.
Daca in trecut falsurile erau usor de depistat, bancnotele fiind realizate rudimentar, in ultimii 2-3 ani, infractorii au ajuns sa foloseasca material plastic, iar imprimarile sunt mult mai bine realizate. Un neavizat ar fi fost usor de pacalit.
Cea mai noua metoda de falsificare o reprezinta spalarea chimica a bancnotelor de 10 si retiparirea cu insemnele celor de 50, 100, 200 si 500 lei. Chiar daca dimensiunile difera, unui vanzator/cumparator grabit ii este greu sa faca diferenta pe loc.
“La piata, in spatiile aglomerate, intr-un mini-market de cartier nu ai timp sa verifici banii si astfel te poti trezi ca primesti bani falsi. Simti plasticul ca este ok, vezi filigranul insa nu te gandesti la dimensiune decat daca