Cinci localităţi din Mehedinţi sunt din nou grav afectate de norul de praf de cărbune provenit de la Termocentrala Halânga. Nu a trecut nici o lună de la ultima poluare. În noaptea de duminică spre luni, norul de cenuşă s-a ridicat din nou deasupra localităţilor aflate în vecinătatea termocentralei.
Cinci localităţi din apropierea municipiului Drobeta Turnu Severin, dar şi circulaţia rutieră pe DN 67 au fost afectate de norul de cărbune provenit de la Termocentrala de la Halânga şi ridicat în atmosferă în urma vântului puternic.
Şeful Gărzii de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu, a declarat că poluarea s-a produs de la Termocentrala de la Halânga. Praful a fost ridicat în atmosferă de vântul puternic, în urma arderii cărbunelui depozitat pe o platformă, care trebuia udată pentru a stopa fenomenul.
Localităţile afectate de poluare sunt Halânga, Răscoleşti, Dudaşul Cerneţiului, Cerneţi şi Piatra Albă.
„În prezent, tehnologic vorbind, nu este posibilă umezirea suprafeţei de aproximativ 150 de hectare a depozitului de cenuşă şi zgură. Se execută lucrări de supraînălţare a digului“, a spus
Tutilescu.
Pe platforma Romag Termo, în urmă cu patru ani, s-au început lucrările la o instalaţie de evacuare a zgurii şi cenuşii în slam dens, lucrare care a fost câştigată de societatea Confort SA. În ultima vizită la RAAN, în luna martie 2013, ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a declarat despre contractul lucrării instalaţiei de evacuare în slam dens că este păgubos pentru regie, pentru că de-a lungul derulării preţul s-a dublat, deşi lucrarea nu a fost finalizată.
„Pentru instalaţia de slam, este inacceptabil să porneşti de la 172 de milioane de lei fără TVA şi să ajungi la 340 de milioane de lei. Şi, cu toate acestea, nu este finalizată. Ne mai trebuie şase milioane de euro ca să fie gata. Societatea care a câştigat contract