Parfumat şi dulce pepenele galben, acum vedeta sezonului, este un fruct sănătos, foarte bogat în vitamine şi minerale. Conţine cantităţi mari de vitamina A, B, C, E şi este o sursă excelentă de potasiu, calciu, fier şi fosfor. Consumul său ajută la detoxifierea organismului şi întăreşte sistemul imunitar. Ne putem bucura de beneficiile pepenului galben consumându-l în stare proaspătă sau sub formă de gemuri, îngheţate sau sucuri.
Dulceaţă de pepene galben
Circa un kilogram de miez de pepene galben, tăiat cubuleţe, se pune la fiert cu 500 de grame de zahăr şi 2 pahare de apă, la foc moderat.
Din când în când se amestecă cu o lingură de lemn. Când a ascăzut apa şi s-a legat siropul, se stibge focul şi se adaugă 2 felii de lămâie tăiată sferturi.
Se pune dulceaţa în borcane, se lasă să se formeze o pojghiţă deasupra, apoi se capsează borcanele.
Îngheţată de pepene galben
Ingrediente:
1 pepene galben parfumat
1 lingură unt
2-3 linguri zahăr
1 linguriţă gelatină
100 ml smântână pentru frişcă
3 linguri zeama de portocală
Mod de preparare:
Se taie pepenele în două şi se îndepărtează seminţele. Se scoate miezul din interior, lăsând şi pe coajă un strat de aproximativ 1 cm. Se pune gelatina să se înmoaie în zeama de portocală, apoi se dizolvă pe baie de aburi. Se încinge untul într-o tigaie şi se adaugă miezul de pepene şi zahărul. Se lasă pe foc, până se înmoaie. Compoziţia se pasează bine cu o furculiţă apoi se amestecă cu gelatina. Se lasă să se răcească. Se bate smântâna până se obţine frişca şi se încorporează uşor în piureul răcit.
Cu compoziţia obţinută se umplu jumătăţile de pepene, se acoperă cu folie alimentară şi se dau la congelator pentru cel puţin 2 ore.
Suc proaspăt de pepene galben cu mere
Ingrediente:
un pepene galben, decojit şi fără seminţe,
3-4 mere medii, @