Guvernul Ponta a promis FMI că, până la finele acestui an, va încheia procedurile pentru privatizarea mai multor companii de stat. Pe listă se află atât Poşta Română şi combinatul Oltchim, cât şi societăţi precum Electrica, CE Oltenia şi CE Hunedoara.
“Vom semna un contract cu un consultant de tranzacţie pentru vânzarea pachetului majoritar la Electrica (companie de stat de distribuţie, furnizare şi servicii de electricitate) până la finele lunii iulie 2013. Intenţionăm să finalizăm tranzacţia până la finele lunii noiembrie 2013”, se precizează în scrisoarea de intenţie semnată de autorităţile de la Bucureşti şi aprobată de board-ul FMI, în data de 26 iunie.
Pe lista privatizărilor strategice se află şi Complexul Energetic Oltenia. Deşi în acest caz s-a vorbit de o vânzare pe bursă a 15% din capitalul social al companiei, Guvernul caută acum un investitor strategic care să cumpere pachetul majoritar. “Noul complex energetic Oltenia joacă un rol esenţial în securitate energetică a României. Am semnat un contract cu un consultant de tranzacţie la începutul lunii mai 2013 pentru o ofertă publică iniţială (IPO) de 15 procente din capitalul social până la finele lunii octombrie. Având în vedere investiţiile de mari proporţii de care are nevoie Complexul Oltenia, vom reevalua paşii viitori referitori la sporirea implicării sectorului privat prin parteneriate mixte sau prin privatizarea majoritară către un investitor strategic”, se precizează în documentul transmis FMI.
Până la finele lunii octombrie ar urma să fie vândute acţiuni de la Romgaz, Hidroelectrica (10%) şi Nucearelectrica (10%). În cazul Hidroelectrica, va fi adoptată o hotărâre de guvern pentru vânzarea a 10% din acţiuni, în perioada imediat următoare.
Din Oltchim va fi privatizată “oricare parte a companiei care va ieşi din insolvenţă”
În ceea ce priveşte combinatul Oltchim, Guver