Europa creste, creste. Odata cu intrarea Croatiei in UE, numarul membrilor a ajuns la 28.
Aceasta este o stire fenomenala, pentru ca UE trebuie sa se largeasca, scrie Matthias Krupa intr-un articol pentru publicatia germana Die Zeit.
"Doar Croatia ne mai lipsea" - spun multi vest-europeni, dupa intrarea fostei membre a Iugoslaviei in Uniune. Tara nu este mare, are doar patru milioane de locuitori, dar pana si cel mai bine intentionati cred ca, din punct de vedere economic, Croatia reprezinta o mare problema, sustine autorul citat de Deutsche Welle.
Si, iata, ca acum aceasta problema devine parte a UE. Nu peste mult timp se va decide daca vor fi demarate negocierile cu Turcia, iar Islanda, Muntenegru si Serbia sunt urmatoarele state candidate la aderare. Sa nu uitam de Macedonia, Albania, Bosnia si Hertegovina si Kosovo, care asteapta si ele la portile UE. Astfel, Uniunea Europeana creste, creste!
Largirea UE a avut mereu opozanti. La inceputurile acesteia, Charles de Gaulle a blocat timp de 10 ani aderarea Marii Britanii, iar pe langa aceasta si a danezilor si irlandezilor. In acest gest nu exista nimic spectaculos, pentru ca de Gaulle stia foarte bine ca, odata cu largirea Uniunii (pe atunci Comunitatea Europeana), puterea Frantei va slabi. La acea vreme, de Gaulle spunea: "Marea Britanie este o insula cu traditii si naravuri proprii, este o tara care nu se potriveste cu cele 6 state care au fondat Comunitatea. Aderarea ei ar schimba Comunitatea cu totul".
Temeri nefondate?
Odata cu schimbarile politice din 1989, si tarile din Est si-au manifestat intentia de a intra in UE, iar vocile Uniunii au capatat diverse tonuri. Si in ceea ce priveste Turcia se spune cam acelasi lucru: ca o tara musulmana nu "se pupa" cu principiile clubului". Cu toate ca motto-ul UE este "uniti si multiculturali", temeril