Tinerii aflaţi la începutul carierii vor avea cel mai mult de suferit de pe urma încheierii programului "Prima casă".
Cei care vor să se mute la casa lor dar au doar câţiva ani de experienţă pe piaţa muncii se vor vedea puşi în imposibilitatea de a-şi împlini visul, dacă guvernul nu va suplimenta fondurile pentru garantarea creditelor acordate prin programul "Prima casă". Plafonul de garantare se va epuiza spre jumătatea lunii septembrie, iar autorităţile nu au decis încă dacă vor suplimenta fondurile alocate în acest sens.
Din această cauză, singura şansă pe care o au tinerii care vor să se mute în propria locuinţă este de a apela la creditele imobiliare cu ipotecă, însă acestea au o serie de dezavantaje comparativ cu împrumuturile luate prin programul "Prima casă". Printre principalele dezavantaje se numără avansul minim, care este de 15% în cazul creditelor imobiliare, faţă de 5%, cât este pragul stabilit prin programul "Prima casă". Totodată, dobânda efectivă este mai mare în cazul produselor de creditare dezvoltate în afara acestui program.
Totuşi, dacă guvernul nu va suplimenta fondurile necesare garantării creditelor luate prin programul "Prima casă", nu va fi o tragedie pentru piaţa imobiliară. Pe de o parte, acest program a menţinut aşteptările, ceea ce se traduce prin păstrarea în mod artificial al preţurilor la un nivel ridicat. În aceste condiţii, sfârşitul programului "Prima casă" ar putea genera o uşoară scădere a preţurilor la locuinţele. Coroborat cu evoluţia economiei, care nu are o creştere însemnată, încheierea programului "Prima casă" ar putea conduce la ieftinirea locuinţelor cu 2-4%, până la finalul acestui an, după cum apreciază analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
Pe de altă parte, doar 3,6% din numărul total al tranzacţiilor realizate pe piaţa imobiliară din România în 2012 au fost contracte semn