Primul examen diferenţiat i-a surprins pe buzoienii de la Real cu subiectul de poezie
Relaxaţi şi încrezători că vor obţine note bune. Aşa au ieşit buzoienii ieri de la prima probă a Bacalaureatului, cea la Limba şi Literatura Română.
După doi ani de dezastru la Bac, noii guvernanţi se pare că au găsit soluţia pentru a rezolva problema promovării, o rezolvare pe principiul lui Caragiale: „ca să nu rămâie repetent şi anul acesta, mam’ mare, mămiţica (...) au promis tânărului Goe să-l ducă-n Bucureşti“. Astfel concurenţii au primit subiecte diferenţiate în funcţie de profil, respectiv: un tip de subiect pentru profilele REAL şi TEHNOLOGIC, şi altul pentru profilele UMAN şi PEDAGOGIC.
„A fost uşor, dar nu ne aşteptam să ne pice poezia la subiectul al III-lea”, declarau ieri cei mai mulţi dintre buzoienii care ieşeau pe poarta Colegiului HASDEU, dovadă că profesorii promovează încă ideea conform căreia o specie literară nu poate „pica” doi ani consecutiv la examen.
Privite în ansamblu, subiectele au fost de bun simţ, mult mai uşoare decât în anii precedenţi. La profilul Real, elevii au primit la subiectul 1 un text la prima vedere din „Scrinul negru”, de George Călinescu. Subiectul a verificat cunoştinţele de vocabular, elevilor cerându-li-se să găsească sinonimele la cuvintele „mormane” şi ”uzate”. De asemenea, li s-a cerut să facă o expresie cu cuvântul „umăr”. La subiectul 2, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă”. La subiectul 3, elevii de la profilul real au primit o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu (un eseu până la 3.000 de cuvinte).
La profilul Uman, primul subiect a constat într-un text la prima vedere din „Accidentul”, de Mihail Sebastian. Elevii au avut de dat răspunsuri la nouă subpuncte. La subiectul nr.2, elevii au