Remedii străvechi, din mânăstirile medievale
Nalba mare
(Althaea officinalis)
Numele ei vine de la altum, pentru că se înalţă mult în aer, dar i se mai spune şi eviscus, pentru că rădăcina ei, zdrobită, are în ea ceva cleios. Există, însă, şi nalba simplă, de câmp (Malva silvestris), ale cărei flori, mărunţite şi fierte în vin, vindecă scrofulele (inflamaţia ganglionilor), calmează durerile anale şi ameliorează contuziile. Aceleaşi flori, fierte în vin cu miere, cicatrizează rănile.
* Rădăcina de nalbă, fiartă în prealabil, apoi zdrobită şi amestecată cu untură de porc şi terebentină, este eficientă împotriva tumorilor şi a altor afecţiuni uterine. În plus, amestecul relaxează nervii şi vindecă abcesele cele mai grave. Pentru a obţine acest efect, trebuie încălzit puţin şi masat pe zonele bolnave.
* Fiartă în vin şi consumată ca băutură, nalba stopează dizenteria, provoacă expulzarea placentei, ameliorează hemoptizia, elimină calculii şi vindecă diversele maladii ale vezicii.
* Sămânţa de nalbă, măcinată, amestecată cu oţet şi ulei şi folosită sub formă de cataplasmă, face să dispară petele vinete de pe piele, iar fiartă, mărunţită, amestecată cu miere şi aplicată pe rănile profunde, activează cicatrizarea. Sub această formă, are, de asemenea, proprietăţi calmante şi emoliente.
* O cataplasmă cu flori de nalbă fierte în ulei este un remediu excelent împotriva muşcăturilor veninoase şi a arsurilor.
Mărarul
(Anethum graveolens)
Medicii apreciază ca fiind medie puterea energizantă şi cicatrizantă a mărarului. Administrată sub formă de decoct, această plantă sporeşte lactaţia femeilor care alăptează. Trei ceşti de decoct călduţ vindecă afecţiunile stomacale care se manifestă prin eructaţii (râgâieli), semn că orificiul cardia al stomacului e deschis şi că prin el se evacuează