Străzile şi parcările de reşedinţă ale oraşului s-au transformat în lacuri unde apa continuă să înregistreze adâncimi de 30-40 de centimetri la peste 12 ore de la oprirea ploilor.
Locuitorii mai multor zone din oraşul Iaşi au trăit în prima parte a zilei de astăzi, 1 iulie, momente de panică. Ploile abundente, care au ajuns până 118 litri pe metrul pătrat în 24 de ore au făcut ca parcări de cartier şi străzi centrale ale municipiului să se transforme în lacuri.
În noaptea de 30 iunie spre 1 iulie a fost consemnată cea mai mare cantitate de precipitaţii căzută în municipiul Iaşi de când există un sistem de înregistrare a debitului ploilor. Recordul anterior datează de acum aproape 30 de ani, în 1985 fiind înregistraţi 114 litri/mp/24 ore. Meteorologii spun că media lunară multianuală de precipitaţii pentru întreaga lună iunie la Iaşi este de doar 76,4 litri/mp.
Sistemul de canalizare al oraşului a fost total depăşit, chiar dacă apa colectată din municipiu a fost evacuată direct în râul Bahlui. În multe zone ale oraşului, nivelul apei a continuat să înregistreze adâncimi de până la 30-40 de centimetri chiar şi la peste 12 ore de la încetarea ploilor.
"În după-amiaza zilei de 30 iunie, echipele de intervenţie ApaVital au deschis vanetele de evacuare a apei direct în albia râului Bahlui, iar acestea au funcţionat toată noaptea. Din cauza creşterii cotei apelor, colectoarele din sistemul de canalizare au fost în cele din urmă inundate de apa râului, motiv pentru care vanetele de descărcare a apei au fost închise în dimineaţa zilei de 1 iulie 2013, pentru a se preveni inundarea şi mai mare a zonelor aflate la cotele mai joase ale oraşului. Precizăm faptul că în caz de precipitaţii abundente, preluarea apelor se face prin intermediul gurilor de scurgere şi este dirijată prin sistemul de colectoare gravitaţional, spre albia râului Bahlui, atât timp