Modificarea statutului spitalelor publice şi stabilirea salariului de bază la 2.800 de lei sunt două proiecte pe care Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii medicilor le dezbat în următoarele zile.
Potrivit declaraţiilor ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, se va propune împărţirea medicilor în trei categorii, cu drepturi şi salarii diferite. Autorităţile intenţionează scoaterea spitalelor publice din categoria instituţiilor bugetare. Astfel că managerul spitalului va putea negocia de la caz la caz salariul medicilor angajaţi.
Spitalele judetene de urgenţă şi spitalele strategice (53 de spitale) ar primi statutul de spitale publice autonome, conduse de un Consiliu de Administraţie compus din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai societăţii civile, ai autorităţilor locale, ai pacienţilor şi ai instituţiilor de învăţământ superior din domeniul medical. Managerul acestor spitale va fi ales prin votul acestui Consiliu de Administraţie.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Nicoleta Coşarcă, susţine că „proiectul privind modificarea statutului spitalului este mai vechi, din 2010, iar ideea nu este rea, pentru că îţi acordă autonomie şi flexibilitate la salariile medicilor”.
În schimb, spitalele publice orăşeneşti, de mărime medie şi mică, s-ar putea transforma în fundaţii sau în societăţi pe acţiuni cu acţionar unic statul, care ar trebui să fie reprezentat de autorităţile locale.
Dacă proiectul privind stabilirea salariului de bază la 2.800 de lei va fi aprobat, cei care vor alege să lucreze exclusiv în spitalul public vor beneficia de această remuneraţie. Salariul va fi suplimentat printr-un spor de fidelitate faţă de spitalul în care lucrează, printr-un indice de complexitate a cazurilor din clinică şi, de asemenea prin posibilitatea de a avea paturi private în clinica respectivă. Din tariful pacientului care va fi trata