Analiza unui fragment din "Scrinul negru" al lui George Calinescu, scrierea unui text argumentativ despre importanta alegerii unui model in viata si redactarea unui eseu dintr-un text poetic apartinand lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga au fost subiectele la Limba romana de la bacalaureat. La primul subiect, cel de analiza, candidatii au avut de rezolvat mai multe cerinte vizand cunostinte de vocabular, limba romana si gramatica. Astfel, la punctul 1 al primului subiect, candidatii au fost pusi sa dea cate un sinonom potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "mormane " si "uzate". Pentru rezolvarea corecta a cerintei sunt acordate doua puncte.
La punctul 2 al primului subiect s-a cerut explicarea rolului cratimei in secventa "cu cate-un gumilastic", acesta avand tot doua puncte. Tot pentru doua puncte, candidatii au avut, la punctul trei, de facut un enunt in care sa foloseasca o locutiune sau expresie care sa contina substantivul "umar".
Cate patru puncte au fost alocate pentru urmatoarele cerinte ale subiectului 1: "Mentioneaza tipul de perspectiva narativa din textul dat"; "Precizeaza doua motive literare identificate in textul dat", "Selecteaza doua secvente din text care fixeaza dimensiunea spatiala", "Prezinta rolul verbelor la timpul imperfect din textul dat"; "Ilusteaza cu exemple din text doua trasaturi ale genului epic".
La punctul noua al primului subiect, candidatii au avut de comentat in 60-100 de cuvinte urmatoarea secventa din text : "Acesta era un barbat inalt, voinic cu parul carunt, tuns marunt si ascuns in parte sub sapca data pe spate. Avea pe el numai un costum de haine gri cu petice, foarte umflat, semn ca pe dedesubt era prevazut cu un cojocel, in picioare purta bocanci grei, iar pantalonii erau stransi jos, la glezna, cu cate-un gumilastic gros. Omul inalt parea un hamal, iar gumilasticele av