Clasamentul băncilor nu a înregistrat anul trecut mişcări suprinzătoare, cei mai mulţi jucători reuşind să-şi conserve cota pe o piaţă a creditului cuprinsă de letargie. Puţine bănci au reuşit să iasă din rând şi să vândă mai multe credite decât sumele rambursate de clienţi şi astfel să înregistreze creşteri vizibile ale cotei de piaţă şi să urce o poziţie sau două în top.
Cele mai mari zece bănci locale cumulau la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut 78% din activele sistemului bancar, în scădere cu două puncte procentuale faţă de 2011, în condiţiile în care numai patru jucători mari au reuşit să câştige cotă de piaţă. Valoarea cumulată a activelor deţinute de băncile mari a crescut totuşi, în termeni nominali, cu echivalentul a nouă miliarde de lei şi a ajuns la 285 mld. lei (64,5 mld. euro), potrivit datelor BNR.
BCR a rămas pe primul loc, poziţie pe care nu şi-o poate pierde prea curând, deşi cota sa de piaţă a alunecat sub pragul de 20%. Banca administra la finalul anului trecut active de 70,5 mld. lei (16 mld. euro), dar calitatea acestora rămâne o problemă având în vedere că peste un sfert din credite sunt neperformante, iar provizioanele macină profitul operaţional. BCR a avut în 2012 o pierdere record de peste 1,2 mld. lei, dar anul acesta şi-a propus să revină pe plus.
La o distanţă apreciabilă, cu active de 47,9 mld. lei (10,9 mld. euro) şi o cotă de piaţă de 13%, poziţia a doua este deţinută de BRD. Activele BRD au continuat să se erodeze anul trecut şi banca a pierdut încă o jumătate de punct din cota de piaţă, deşi iniţial anunţase adoptarea unei atitudini mai ofensive care să stopeze subţierea bilanţului. Lucrurile s-au complicat însă în a doua jumătate a anului şi banca a încheiat 2012 cu pierderi de 332 mil. lei.
Cu toate că piaţa creditului a continuat să fie cuprinsă de letargie, patru bănci mari au reuş