Reacţii internaţionale la dezvăluirile privind programele americane de urmărire globală şi informaţiile cum că Statele Unite şi-au spionat partenerii europeni.
Soarta lui Eduard Snowden, colaboratorul Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite, ar urma să fie decisă cumva, prin negocieri, de FBI-ul american şi contra-partenerii ruşi de la FSB, a declarat Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului prezidenţial pentru Securitate din Rusia:
„Desigur, preşedinţii Vladimir Putin şi Barack Obama nu au o soluţie la îndemână în acest moment, de aceea şefii serviciilor de informaţii vor fi în contact permanent.”
Vladimir Putin x Vladimir Putin Preşedintele Vladimir Putin a făcut şi el astăzi primele declaraţii legate de cazul Snowden. După ce a asigurat că acesta nu lucrează pentru sau cu serviciile ruseşti de informaţii, Putin a declarat că „dacă vrea să rămână în Rusia, trebuie să nu mai acţioneze împotriva intereselor partenerilor noşti americani. Şi asta o spun eu, oricât de ciudat ar părea”, a mai declarat Putin la Moscova, la o conferinţă de presă legată de summit-ul statelor exportatoare de gaze.
Snowden se află acum blocat de mai bine de o săptămână în zona de tranzit a unui aeroport rusesc, fără paşaport american, care i-a fost anulat.
Snowden este la baza informaţiilor despre vastul program american de interceptare a comunicaţiilor electronice în lume. Iar valul de dezvăluiri nu se sfârşeşte.
Aşa că astăzi, săptămânalul german Der Spiegel a dezvăluit că reprezentanţa Uniunii Europene la New York, dar şi birourile de la Bruxelles erau spionate de Agenţia Naţională de Securitate din Statele Unite. Iar cotidianul britanic Guardian, cel care a publicat şi primele dezvăluiri făcute de Snowden, a dezvăluit că multe ţări aliate ale Americii au fost ţinta programului de interceptare a comunica