Potrivit Centrului Regional de Meteorologie Moldova Iasi, precipitatiile inregistrate in data de 30 iunie (118 litri/mp, in 24 ore, in zona urbana a orasului) reprezinta maximul istoric pentru municipiul Iasi, fiind depasit un record ce data de aproximativ 30 de ani, din 1985, cand se inregistrau precipitatii de 114 litri/mp in 24 de ore. In aceste conditii, cotele raului Bahlui si a afluentilor sai au crescut peste limita de atentionare de inundatii, iar apa in surplus de pe strazile orasului nu a mai putut fi preluata de reteaua de canalizare. Media lunara multianuala de precipitatii pentru intreaga luna iunie este de 76,4 litri/mp.
In dupa-amiaza zilei de 30 iunie, echipele de interventie ApaVital au deschis vanetele de evacuare a apei direct in albia raului Bahlui, iar acestea au functionat toata noaptea. Din cauza cresterii cotei apelor, colectoarele din sistemul de canalizare au fost in cele din urma inundate de apa raului, motiv pentru care vanetele de descarcare a apei au fost inchise in dimineata zilei de 1 iulie, pentru a se preveni inundarea si mai mare a zonelor aflate la cotele mai joase ale orasului.
Precizam faptul ca in caz de precipitatii abundente, preluarea apelor se face prin intermediul gurilor de scurgere si este dirijata prin sistemul de colectoare gravitational, spre albia raului Bahlui, atat timp cat nivelul emisarului permite acest lucru. Daca nivelul emisarului nu permite preluarea apelor pluviale, evacuarea apelor din colectoarele aflate in presiune se face numai cu statiile de pompare sub presiune. Acestea sunt amplasate in zonele Galata, Podu de Piatra, Tudor Vladimirescu si Sarmisegetusa. Debitul pompat de fiecare pompa este de 0,9 mc/sec, volumul apei pompat fiind mic fata de cantitatea de precipitatii inregistrata.
In acest moment, toate cele patru statii de pompare sunt functionale, iar apa din zonele inundate