În 2012 totalul exporturilor romanesti a fost de 53 de miliarde de euro În România, Comisia prezidenţială pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii a lansat luni raportul privind agricultura, spaţiul rural şi industria alimentară a României. Documentul cuprinde strategia si masurile care trebuie aplicate pentru dezvoltarea acestui domeniu, pana în anul 2030. Cu ocazia lansării, preşedintele Traian Băsescu a lansat o invitaţie către clasa politică, propunând ca după cele 30 de zile de dezbateri şi adoptarea raportului, atât partidele cât şi instituţiile, producătorii şi beneficiarii să semneze Pactul pentru Agricultură.
Singurul pariu cu agricultura romaneasca a fost facut imediat dupa caderea regimului Ceausescu, de pe-atunci tinarul premier al Romaniei, Petre Roman, care a crezut ca lucrurile puteau merge inainte doar prin dezmembrarea Cooperativelor Agricole de Productie (CAP) si a Intreprinderilor Agricole de Stat (IAS). De peste 20 de ani, insa, politicile agricole din Romania nu s-au bazat niciodata pe restructurare sau modernizare, ci doar pe stabilizarea preturilor, pe deschiderea pietelor spre importuri si pe subventii aruncate producatorilor mai ales in anii electorali.
Un nou pariu incearca acum presedintele Traian Basescu prin Strategia Agricola pentru 2014-2020-2030, un proiect pe care l-a lansat astazi in dezbatere publica. Documentul va fi discutat o luna de zile de catre specialisti dupa care va fi completat si definitivat pe baza acestor interventii de catre profesorii din mediul academic autohton, care de altfel au lucrat in ultimii doi ani la aceasta strategie care are 248 de pagini, dar si de catre expertii din ministerele de resort. In luna septembrie, partidele sint invitate sa semneze „pactul politic pentru agricultura” a precizat presedintele. „Prin atingerea obiectivelor mentionate in Strategie, Romania a