Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor a avizat un amendament la legea privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, ce prevede faptul că notarii şi avocaţii dobândesc atribuţii specifice profesiei de mediator, fără nicio formalitate (adică fără pregătire de specialitate în managementul conflictelor, comunicare, tehnici de negociere şi în teoria şi practica medierii şi fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege).
Consiliul de Mediere, organism naţional de control şi reglementare în domeniul medierii, a protestat în mod oficial, în cadrul unei conferințe de presă organizate de urgență duminică, împotriva modificărilor aduse Legii nr. 192/2006 referitoare la medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu privire la care nu a fost consultat sau informat, încălcându-se astfel prevederile legale.
Reprezentanții consiliului consideră că aceste modificări încalcă prevederile Directivei 52/2008/CE a Parlamentului European, care arată că poate deveni mediator orice persoană, indiferent de profesie, obligând în acest sens statele membre să asigure o formare iniţială şi continuă a mediatorilor, pentru a putea desfăşura o mediere eficientă, imparţială şi competentă faţă de părţi. Modificările „conduc la golirea de conţinut a prevederilor legale şi la stoparea dezvoltării profesiei de mediator în România. Adoptarea unor astfel de prevederi legislative ar conduce în plan internaţional la reacţii negative în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu doi ani, România era monitorizată în implementarea medierii, pentru a se asigura creşterea calităţii actului de justiţie, ca urmare a degrevării sistemului judiciar de cauzele soluţionate prin mediere.” În conferința de presă, membrii consiliului au atras atenția asupra faptului că amendamentul în cauză expune România la sancţ