Fiscul intra intr-un amplu proces de reorganizare, prin care se vor reduce drastic posturile
de sefi. Este vorba de o reducere cu pana la o treime a functiilor de conducere, dupa cum se mentioneaza intr-o informare a Ministerului Finantelor. Aceasta „taiere in carne vie” la nivelul functiilor de conducere se inscrie in noua strategie de resurse umane pe care vor sa o implementeze guvernantii la nivelul Fiscului.
Pe langa aceasta reorganizare a resursei umane, se urmaresc si alte schimbari majore, care ar urma sa duca la atingerea obiectivelor privind combaterea evaziunii fiscale si o colectare mai buna a veniturilor la bugetul statului. Si, in acest fel, Fiscul este una dintre primele institutii bugetare care trece la reorganizarea in vederea regionalizarii, reorganizare care ar trebui sa simplifice procesul decizional.
Asadar, schimbarile majore preconizate la nivelul conducerii Ministerului Finantelor sunt: crearea nivelului regional, crearea structurii antifrauda, asigurarea autonomiei Directiei Generale a Vamilor si implementarea unei noi strategii de resurse umane si simplificarea procesului decizional.
ANAF se reorganizeaza ca urmare a fuziunii prin absorbtie si preluarea activitatii Autoritatii Nationale a Vamilor, si prin preluarea activitatii Garzii Financiare, institutie publica care se desfiinteaza.
De asemenea, in cadrul ANAF se infiinteaza Directia Generala Antifrauda Fiscala, structura fara personalitate juridica, cu atributii de prevenire si de combatere a actelor si faptelor de evaziune fiscala si frauda fiscala si vamala.
in cadrul acestei structuri functioneaza pe langa structurile de prevenire si control, Directia de Combatere a Fraudelor, care acorda suport tehnic de specialitate procurorului in efectuarea urmaririi penale in cauzele avand ca obiect infractiuni economico-financiare.
Personalul de la