Fondurile de obligaţiuni din întreaga lume au înregistrat luna trecută retrageri record, de aproape două ori mai mari decât la apogeul crizei financiare globale, în octombrie 2008, semn al panicii induse în rândul investitorilor de anunţul băncii centrale americane că va pune capăt programului prin care achiziţionează active de sute de miliarde de dolari pentru susţinerea economiei. Analiştii spun că valul de retrageri va continua.
În intervalul 1-27 iunie fondurile de obligaţiuni au pierdut echivalentul a 80 de miliarde de dolari, cam cât achiziţiile lunare de active ale Rezervei Federale din SUA (Fed), iar randamentele bonurilor de Trezorerie americane cu scadenţa la zece ani, barometrul costurilor de finanţare ale celei mai mari economii din lume, au urcat de la 2,1% la 2,5%, nivel nemaivăzut din august 2011, potrivit datelor companiei de cercetare TrimTabs.
„Turma se înghesuie spre ieşire în condiţiile în care yieldurile (randamentele - n.red.) obligaţiunilor cresc peste tot, iar băncile centrale sugerează că vor furniza mai puţine stimulente monetare în viitor“, a explicat pentru CNBC directorul executiv al TrimTabs David Santschi.
Retragerile globale au început pe 22 mai, după ce stenogramele şedinţei de politică monetară a Fed au indicat că instituţia ar putea începe în viitorul apropiat să reducă programul de ajustare cantitativă, prin care a limitat costurile de finanţare şi a alimentat creşterea preţurilor acţiunilor.
Preşedintele Fed Ben Bernanke a întărit ideea miercurea trecută, indicând că ar putea începe retragerea programului de achiziţii de active chiar de anul acesta dacă situaţia economică va continua să se îmbunătăţească.
Fed a promis în decembrie că va cumpăra active de 85 de miliarde de dolari în fiecare lună până când rata şomajului scade la 6,5%, iar inflaţia ajunge la 2%. Dacă aceste ţinte sunt a