Grupul Rompetrol s-a grăbit să anunţe săptămâna trecută încheierea unui memorandum cu statul român prin care se oferă să răscumpere o parte din acţiunile de la rafinăria Petromidia, însă în acest moment detaliile tehnice sunt departe de a fi puse la punct.
Kazahii vor să preia doar 25% din titluri pentru ca statul să nu mai aibă “acţiunea de aur” astfel încât să blocheze orice act al companiei, însă la capitalizarea actuală asta înseamnă circa 270 de milioane de lei, adică doar 62 milioane de euro. Cum Rompetrol Rafinare a răscumpărat în 2010 doar 54 de milioane de euro, iar de restul până la 570 milioane de euro au fost convertite în acţiuni, rezultă că statul român va ieşi în minus cu aproximativ 400 de milioane de euro.
Deoarece suma este imensă - echivalentul a 200.000 de pensii medii plătite un an întreg - Guvernul nu poate pur şi simplu să renunţe la aceşti bani, aşa că a solicitat companiei investiţii de un miliard de dolari, pentru ca în final o parte din această sumă să revină, indirect, la buget. “Acolo Guvernul şi statul român pot să încaseze o sumă importantă pentru o parte din pachetul de acţiuni şi mai ales dincolo de suma pe care o încasăm şi care, sigur, intră la buget, cel mai important este solicitarea noastră către cei de la Rompetrol de a avea un volum important, aproape un miliard de dolari, de investiţii în perioada următoare. Până la urmă, repet, banii intră la buget, se cheltuie, însă investiţiile sunt partea cea mai importantă”, a declarat premierul Victor Ponta săptămâna trecută.
Expansiune în zona Mării Negre
Problema nu este aşa simplă căci întreaga strategie de investiţii pe termen lung a grupului petrolier KazMunaiGaz presupune investiţii de 1,5 miliarde de dolari în toată zona Mării Negre. România va beneficia doar de jumătate din această sumă, după cum a declarat recent Titov Buzescu, consilier al