S-a facilitat calea incheierii contractelor „cu dedicatie”. Cel putin aceasta este impresia pe care o au multe persoane despre cresterea pragului valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie. Acest prag a ajuns la 30.000 de euro, in conditiile in care era de 15.000 de euro. Si PDL-istii au incercat o astfel de crestere, dar au fost criticati la acea vreme tocmai de cei care acum si-au dat acceptul pentru majorarea substantiala a limitei valorice pentru achizitiile directe.
„Este necesara cresterea pragului pentru achizitia directa de la echivalentul in lei a 15.000 euro, fara TVA, la echivalentul in lei a 30.000 euro pentru produse si servicii, respectiv a 100.000 euro pentru lucrari, fara TVA, pentru flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica si pentru cresterea gradului scazut de absorbtie a fondurilor europene”, este motivarea parlamentarilor.
Aceeasi motivare cu care s-a venit si in anii trecuti, dar care a fost criticata aspru de social democrati, care spuneau atunci ca PDL „pregateste un tun cu bani publici”.
Acum se scoate la inaintare argumentul ca majorarea pragului de achizitii directe va permite flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, avand in vedere si gradul scazut de absorbtie a fondurilor europene.
Cresterea limitei valorice pentru achizitiile directe intra in vigoare din aceasta luna. (Aurora Dimitriu) S-a facilitat calea incheierii contractelor „cu dedicatie”. Cel putin aceasta este impresia pe care o au multe persoane despre cresterea pragului valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie. Acest prag a ajuns la 30.000 de euro, in conditiile in care era de 15.000 de euro. Si PDL-istii au incercat o astfel de crestere, dar au fost criticati la