După ce în decembrie şi în martie au făcut câte o vizită Universităţii din Oradea, membrii Asociaţiei Universităţilor Europene (EUA) au întocmit raportul final al evaluării, act ce se regăseşte acum pe site-ul instituţiei orădene.
Întins pe 29 de pagini, documentul conţine constatări ale universitarilor europeni, printre care se numără şi foşti rectori ai unor universităţi de pe continent, dar şi recomandări cu privire la schimbările pe care ar trebui să le implementeze Universitatea orădeană.
Vremuri grele...
Prima parte a documentului face referire la raportul de autoevaluare întocmit de Universitate, raport apreciat pentru că descrie onest organizarea instituţiei, dar despre care membrii EUA spun că, pe alocuri, nu explică modul în care Universitatea îşi va atinge obiectivele stabilite. Despre planul operaţional al instituţiei, adică strategia anuală a Universităţii, inspectorii spun că are şi indicatori care nu sunt suficient detaliaţi ori expliciţi, fără să dea însă exemple. Totodată, universitarii europeni sesizează că Universitatea nu are o viziune pe termen lung, recomandându-i să-şi întocmească un plan până în 2020 ori chiar 2025.
Cu referire la bugetul instituţiei, grupul susţine că "liderii UO lucrează în condiţii foarte dificile" şi recomandă Universităţii să se alieze cu alte instituţii de învăţământ superior şi împreună să facă lobby pe lângă Guvern, pentru schimbarea modului actual de finanţare a universităţilor.
Prea mulţi pe metru pătrat
Cât despre modul de conducere al Universităţii, EUA are două mari concluzii: cei 76 de membri ai Senatului universitar şi cei 23 de membri ai Consiliului de Administraţie al instituţiei sunt prea mulţi. De asemenea, europenii constată că procesul de decizie al instituţiei e complicat, unele responsabilităţi se suprapun şi astfel "pare dificilă implementarea ţintelor şi obiectivelor din î