Exasperaţi de sumele mari de bani pe care sunt obligaţi să le plătească la cumpărarea unei maşini, maramureşenii au găsit o soluţie de a evita plata timbrului de mediu la înmatricularea autoturismelor aduse din străinătate. Un tânăr pe care îl vom numi, fictiv, Alex, ne-a explicat cum a reuşit să scutească 2.600 de euro, cât l-ar fi costat taxa.
Noua legislaţie a timbrului de mediu i-a făcut pe mulţi maramureşeni fericiţi. Conform acesteia, autoturismele care provin din partaj sunt scutite de la plată. Practic, oricine poate beneficia de această lacună legislativă.
„Se duc două persoane, fie soţ şi soţie, fie doar cunoştinţe, şi cumpără împreună o maşină din străinătate. Se întorc în ţară, merg la notar şi fac partaj în favoarea unuia sau a altuia", a explicat Vasile Grădişteanu, directorul adjunct al Finanţelor Publice Baia Mare. Vestea adoptării unei ordonanţe guvernamentale care facilitează ocolirea acestei taxe s-a răspândit cu repeziciune, făcând ca numărul înmatriculărilor să crească considerabil în judeţ.
Alex a profitat şi el de ocazie şi şi-a achiziţionat un autoturism.
„Da, m-am folosit de noua lege! Mi-am adus maşina din Germania şi m-am folosit de metoda partajului pentru a evita plata timbrului. Am mers în Germania, am cumpărat maşina împreună cu un prieten, iar la întoarcere am mers la un notar şi am spus că vrem să facem partaj. Acesta ne-a făcut hârtia de partaj, astfel că maşina a intrat legal în posesia mea. În loc de 2.600 de euro cât era timbrul, am plătit 230 de lei şi am rezolvat problema", a povestit proaspătul posesor al unui autoturism Citroën. La fel ca Alex au procedat deja câteva mii de români, şi pe zi ce trece numărul acestora creşte.
Click! Spune
Partajul este operaţia de împărţire a unei averi între mai multe persoane îndreptăţite să o stăpânească. Aşadar, indiferent de gradul de rudeni