Durerile de cap, inflamaţiile de la nivelul pielii, tusea fără motiv şi chiar modificări celulare care pot duce la cancer sunt efecte ale poluanţilor din aer şi din alimente care pătrund în organism şi ne afectează încet, dar sigur, organismul.
Pericolul este pretutindeni
Preţul pe care îl plătim zilnic pentru confortul pe care îl presupune traiul modern este pentru mulţi dintre noi, propria sănătate. Afecţiuni precum cancerul, astmul şi chiar pubertatea precoce pot fi declanşate de poluanţii din atmosferă şi de cei care contaminează alimentele.
Ne lasă fără oxigen
Efectul pe care toţi îl simţim atunci când respirăm aer poluat este lipsa oxigenului care ar trebui să întreţină arderile celulare normale. Senzaţia de „aer irespirabil” şi „insuficient” este dată de faptul că primul „instinct” al organismului este acela de a se apăra de produşii toxici din aer. De aceea, produce mai mult mucus, urmat de contractarea muşchilor care înconjoară căile respiratorii. Prin urmare, ne este din ce în ce mai greu să respirăm şi să luăm din aer preţiosul oxigen.
Deteriorează memoria
Monoxidul de carbon care provine din gazele de eşapament şi din fumul de ţigară intoxică organismul şi afectează creierul favorizând instalarea unor boli degenerative precum Alzheimer şi Parkinson. Mai mult, fumătorii au performanţe intelectuale mai slabe decât nefumătorii şi decât cei care locuiesc în zone cu aer nepoluat. Atenţia şi memoria fumătorilor, dar şi nivelul lor de inteligenţă este mai scăzut fiindcă, în mod constant creierul lor primeşte mai puţin oxigen decât ar fi normal şi, implicit, celulele lor neuronale funcţionează mai slab. Acelaşi efect îl produce şi plumbul, prezent şi el în aerul pe care îl respirăm. Potrivit studiilor, persoanele care se expun la plumb au un IQ mai mic, o dezvoltare deficitară şi probleme de memorare.
Creşte tensiunea