Scris de Cristian Horgoș - Jumătate din gojdişti au luat nota 10 la Mate, la evaluarea naţională. Ex-ministrul Funeriu: „subiecte prea uşoare”.
La simularea din aprilie, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor raporta un procent de promovabilitate de 33% la proba de matematică în cadrul examenului de Evaluare Naţională şi preconiza o creştere a acestuia „prin mobilizarea elevilor” până spre nivelul de promovabilitate din 2012, de 68%. Iată însă că s-au depăşit şi cele mai optimiste predicţii, promovabilitatea depăşind 78% încă dinaintea contestaţiilor depuse sâmbătă Semn fie că absolvenţii clasei a VIII-a s-au pus cu burta pe carte „pe ultima sută de metri” fie că ex-ministrul Funeriu are „un procent” de dreptate când spune că subiectele la matematică au fost mai uşoare decât în anii precedenţi. Aceiaşi părere o au şi profesori de matematică ce preferă să nu-şi dea numele, cu excepţia unora pensionaţi, precum orădeanul Alexandru Galchiş. Iar inspectorul de matematică Florin Nicoară se abţine să comenteze dificultatea subiectelor explicându-ne că Inspectoratele Judeţene nu au prerogative în conceperea subiectelor ci doar Ministerul.
Cert este că pe lângă bucuria promovării în număr mai mare, nivelul subiectelor de anul acesta a uniformizat mediile la liceele bune, cu riscuri inerente la repartizare. De pildă, din cei 51 de gojdişti, 23 au luat nota zece la matematică şi 24 peste nouă.
Încă dinaintea celor 249 de contestaţii depuse sâmbătă, după afişarea notelor la examenul de Evaluare Naţională, nouă elevi din Bihor aveau media 10.Elevii cu note de 10 la toate probele sunt: Banciu Patricia Ioana, Ilisie Iulia Mădălina şi Smausz Rebecca Denisse (toate trei de la Şcoala „Oltea Doamna” Oradea, calificate anul trecut la olimpiade naţionale de matematică, limba română, lingvistică ori geografie), Dencó Krisztina Anett (Colegiul „Octavian Goga” Marghita), R