CEDO a condamnat marţi, 2 iulie, Ungaria într-un caz legat de schimbaările constituţionale operate din 2010. În paralel, deputaţii europeni îi cer Ungariei tot la Strasbourg restabilirea statului de drept.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Deputaţii europeni au dezbătut situaţia şi îi vor cere Ungariei să sevină la valorile europene.
O rezoluţie ce va fi votată pe 4 iulie va prelua termenii unui raport deja adoptat de comisia de libertăţi civile luna trecută. Aceasta cerea să se restabilească "imediat şi pe deplin" statul de drept, să se respecte independenţa justiţiei şi să se respecte libertatea de expresie, inclusiv libertatea presei.
Curtea constituţională ungară a găsit deja că schimbările operate în constituţie de majoritatea parlamentară FIDESZ a premierului Viktor Orban contravin Constituţiei. Parlamentul European cere prin urmare şi restabilirea competenţelor acestei curţi de a se exprima asupra legislaţiei.
Eurodeputaţii cer mai multe eforturi pentru integrarea romilor si aprobarea unui sens mai larg al conceptului de "familie".
Dezbaterea a avut loc în prezenţa premierului maghiar care, cu toate că este criticat, scapă de o sancţiune gravă : suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European.
Această idee a aparţinut liberalilor europeni care au susţinut la un moment dat că doar o sancţiune extremă poate rezolva o problema de democratie ca cea din Ungaria.
Ce aduce totusi limbajul "dur" al Parlamentului ? Pentru moment, el ramâne simbolic.
Viktor Orban este vice presedinte al crestin democratilor europeni (PPE), familia politică cea mai puternică acum în UE. Cu un an înainte de alegerile europene, când fiecare grupare încearcă să-şi plaseze un candidat pentru şefia Comisiei Europene, creştin democraţii nu se vor certa cu vicepreşedintele lor.
În interiorul P