Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, luni, ca vor fi introduse criterii de performanta si pentru personalul medical fara studii superioare, in functie de care sa poata creste salariile acestor angajati.
Nicolaescu a participat luni la sedinta cu presedintii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii (MS), reprezentantii Colegiului Medicilor, ai sindicatelor si asociatiilor de pacienti.
Ministrul a declarat, dupa intalnirea care a durat aproape patru ore, ca a prezentat formele intermediare a patru proiecte de acte normative care urmeaza sa fie promovate de catre Ministerul Sanatatii: legea malpraxisului, legea de salarizare a personalulului medical, statutul spitalelor si pachetul de baza pentru servicii medicale.
In ce priveste proiectul de lege privind malpraxisul, discutiile pentru perfectarea lui vor continua saptamana viitoare cu Colegiul Medicilor, astfel incat la sfarsitul lunii iulie acest proiect sa poata fi prezentant in Guvern, iar in a doua parte a lunii august sa fie aprobat si trimis in Parlament.
Legat de Legea de salarizare a personalului medical, ministrul a precizat ca mai sunt inca multe lucruri de clarificat si este necesara marirea ritmului de lucru in grupurile care gestioneaza acest subiect.
"O serie de criterii si indicatori vor fi ajustati astfel incat sa putem face estimari. Nu este un proiect de lege usor pentru ca a nascut multe discutii, de obicei de natura tehnica, nu politica", a precizat Nicolaescu.
Intrebat ce se va intampla cu salarizarea personalului medical fara studii superioare, Nicolaescu a precizat ca si in cazul acestor angajati vor fi elaborate criterii de performanta si de apreciere in functie de care sa poata creste salariile.
In privinta statutului spitalelor, ministrul a declarat ca nu au fost multe discutii, fiind doar prezentat un raport al Bancii