Nu ma mira porcaria descoperita la liceul Dimitrie Bolintineanu, din Capitala. Dar m-as mira sa fie un caz punctual, o exceptie.
De altfel, de la izbucnirea scandalului, curg povestile, cu o doza mai mare sau mai mica de credibilitate, despre intamplari de prin alte licee din tara, unde elevii au intrat prin clase cu telefoane mobile si altele asemenea.
Dupa cum am constatat ca din nou a fost nevoie de interventia serviciilor secrete pentru a face ordine si prin licee. Fara SRI se pare ca nici bacalaureatul nu mai poate fi corect.
Detestat si mereu tinta celor mai virulente critici, iata ca SRI este totusi un varf de lance anticoruptie. In timp ce Ministerul Educatiei nu e in stare sa-si faca ordine in ograda fara interventie din afara.
Da, stiu ca profesorii au salarii mici, tentatia era mare avand in vedere ca fiecare elev "marca" intre 150 si 300 de lei. Dar explicatia aceasta de sistem este o culpa in plus pentru autoritati, nu o scuza pentru dascalii cazuti in pacat.
Cel mai tare ma intereseaza insa acum nu atat ceea ce se va intampla cu profesorii corupti, sper sa ajunga la puscarie, ma intereseaza foarte tare ce se va intampla cu absolventii, cei care au copiat, cei care nu au copiat, cei care urmeaza sa-si dea bacalaureatul in anii urmatori. Ce au inteles ei din toata aceasta poveste puturoasa?
Nu cred ca repetarea probei de Limba Roamana a bacalaureatului este posibila practic. Sa repeti examenul la nivel national este o imensa nedreptate fata de elevii, multi sau putini, care au fost corecti. Iar in cazul celor care au fraudat, nu cred ca a doua sansa este solutia, ci descalificarea, excluderea din examenul de anul acesta.
Nu cred ca este imposibil sa selectezi lucrarile identice si sa le anulezi. Si nu numai la Dimitrie Bolintineanu. Corectura ar trebui sa fie anul acesta d