Profesorul Costică Neagu vorbeşte despre cum ar trebui să arate o revistă şcolarî Săptămâna trecută s-a finalizat Concursul Interjudeţean al Revistelor Şcolare, organizat de Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinţi”, Vrancea.
Iniţiativa organizării acestui concurs s-a făcut, iată, cu 13 ani în urmă şi a fost prefaţată de mai multe activităţi de formare a celor care coordonau sau doreau să fondeze şi să coordoneze o asemenea activitate opţională, de mare atracţie şi interes în special, pentru copii.
La aceste activităţi de formare, denumite generic „Iniţiere în jurnalism” au participat invitaţi veniţi din zona presei, în general, dar şi a presei şcolare, în special: prof. univ. Alexandru Melian, poetul Gheorghe Istrate - secretar general de redacţie la „Curierul Românesc”, prof. Ghiţă Nazarie - fondatorul şi coordonatorul revistei ,,Şcoala gălăţeană”, prof. Valeriu Anghel - publicist şi fondator al Revistei şcolare ,,Dialog”, revistă care la unele ediţii ale Concursului a ,,detronat” Revista noastră, profesorul Ion Gr. Cherciu - publicist ,,cu acte în regulă” şi coordonator al publicaţiei şcolare ,,Armonii” etc.
Din discuţii şi din schimburile de opinii, s-au configurat obiectivele didactice educative şi instructive ale unei reviste şcolare.
În timp, Concursul Revistelor şcolare, iniţiat de C. C. D. ,,Simion Mehedinţi”, Vrancea, a căpătat o acoperire naţională. În anul 2009 au participat 56 de publicaţii din 27 de judeţe.
Am făcut acest excurs în istoria Concursului - pentru că are o istorie -, nu pentru a lăuda pe cineva, ci pentru a justifica într-un fel, opiniile ce urmează, pe care în altă formă le-am adresat şi participanţilor la ultima ediţie a Concursului.
Ca evaluator, am lecturat cu multă atenţie şi cu plăcere revistele prezentate în concurs. Din start, doresc să precizez că evaluatorii lucrărilor nu au fost influenţaţi de ni