Chiar dacă ploaia le-a cam dat planurile peste cap, reprezentanţii Uzinei Alum, un simbol al industriei tulcene care a împlinit ieri patru decenii de activitate, au organizat o Zi a Porţilor Deschise căreia i-au dat curs mai cu seamă foştii angajaţi ai întreprinderii veniţi în număr mare la Club pentru a celebra cei 40 de ani de la deschidere.
De la momentul festiv ţinut în Clubul Alum nu au lipsit preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, primarul municipiului, Constantin Hogea, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, parlamentarii Trifon Belacurencu, Marian Avram şi Marius Octavian Popa, iar din partea Prefecturii, subprefectul Corvin Bangu, care au avut discursuri în care au felicitat colectivul actual, dar şi pe foştii angajaţi care scriu şi au scris istorie în industria românească.
Istoria Alum Tulcea începe în vara anului 1973 având la bază tehnologia Aluterv a procesului Bayer de obţinere a aluminei. Capacitatea de producţie proiectată iniţial a fost 250.000 tone alumina calcinata pe an, urmând o nouă etapă de investiţii în anii 1982-1986, de creştere a capacităţii la 400.000 tone alumină calcinată pe an. În anul 1996, uzina se privatizează, pachetul majoritar fiind achiziţionat Grupul Balli, pentru ca trei ani mai târziu să se atingă capacitatea de producţie de 400.000 tone. În anul 2000 are loc o noua etapă de modernizare, capacitatea de producţie crescând la 450.000 tone, simultan cu conversia tipului de alumină din floury în sandy, prin punerea în funcţiune a noului cuptor de calcinare în pat fluidizat (static) pentru calcinarea hidroxidului de aluminiu. Din anul 2005, uzina de la Tulcea este achiziţionată de Alro, devenind furnizorul său principal de alumină calcinată, un an mai târziu, în urma investiţiilor şi a modificărilor tehnologice realizate, atingându-se capacitatea de producţie de 600.000 tone/an asigurând integr