E iulie, e cald, e bine. Ne mai răcorim din când în când cu o furtună, care ne oferă şi bonusul unei plimbări cu barca prin centrul oraşului, dacă suntem suficient de norocoşi să locuim în Tulcea. Parlamentul e închis, doar noi continuăm să plătim camerele de hotel ale aleşilor care sunt plecaţi demult din Bucureşti, deci e bine.
Pentru ei. PSD coabitează cu preşedintele, PNL boscorodeşte, dar înghite, PC ameninţă, dar rămâne, deci e bine pentru toată lumea. A trecut examenul de capacitate cu un procent record de promovaţi, deci liceele vor fi populate, deci e bine - mai ales pentru profesorii colectori de şpagă la bacalaureat, care vor avea, iată, clienţi şi peste patru ani.
Nici pentru procurori nu e rău, îşi păstrează şi ei şansa de a mai defila cu un lot de 30 de dascăli şpăgari prinşi cu banii la sutien într-un singur liceu bucureştean, consacrat în memoria publică prin diploma de bacalaureat primită, „tardiv de târziu”, de Marian Vanghelie. CARE ESTE agramat, dar n-are niciun motiv să-i fie ruşine, pentru că îl are coleg de partid pe Remus Pricopie, însuşi ministrul Educaţiei. CARE ESTE la fel de agramat, dar şi asta e bine, pentru că are ocazia să iasă din anonimat cu o declaraţie memorabilă: „Nu a existat subiecte pe pagina de internet, a existat decât un mesaj“. Nici asta nu e rău, pentru că ministrul s-a exprimat adecvat pentru publicul-ţintă: generaţia expertă în messenger, Facebook şi decriptarea frazelor tip „shkoala e decât pentru frayeri”. E un efort care, trebuie să recunoaşteţi, cere prea multă concentrare ca să mai ai neuroni pentru un acord între subiect şi predicat sau pentru conjugarea corectă a verbului „a fi”.
Acolo unde cârcotaşii ca mine văd o problemă, vizionarii văd o ocazie. Este şi cazul unei şcoli de televiziune care a introdus, anul acesta, o super-ofertă: pentru a fi acceptaţi, candidaţii dornici de o carieră