Directorii de la RADET Ion Voicu, Dan Mavrodin şi Ovidiu Gărduş, arestaţi pe 26 iunie 2013 pentru fapte de corupţie, au creat „percepţie negativă asupra modului lipsit de onestitate în care se derulează afacerile„ în România, conform motivării deciziei Tribunalului Bucureşti. Magistratul menţionează în documentul citat faptul că lăsarea în libertate a celor trei directori reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică.
„Se constată că inculpaţii sunt cercetaţi pentru infracţiuni ce prezintă un grad de pericol social deosebit de ridicat, ce rezultă nu numai din limitele mari de pedeapsa stabilite de legiuitor, ci şi din modalităţile şi împrejurările concrete de săvârşire, fiind infracţiuni de corupţie la nivelul unei regii autonome importante pentru comunitatea în care s-au desfăşurat aceste acte, reţinute în sarcina unor persoane cu funcţii de conducere şi rol hotărâtor în gestionarea resurselor financiare ale acestei regii“, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.
Inculpaţii, pericol concret pentru ordinea publică
De asemenea, în documentul citat instanţa precizează că, deşi nu s-au formulat acuzaţii şi pentru alte fapte, există la dosar denunţuri ale altor persoane, care reclamă fapte similare şi care pot crea judecătorului posibilitatea ca activitatea inculpaţilor să fi fost una mult mai vastă, în curs de instrumentare.
Magistratul a mai menţionat că la luarea măsurii arestării preventive a avut în vedere gravitatea deosebit de ridicată a faptelor de care sunt acuzaţi inculpaţii, urmările produse şi întinderea acestora.
„Nu în ultimă instanţă acest pericol concret pentru ordinea publică trebuie raportat şi la modul concret în care faptele se derulau, existând suspiciunea că inculpaţii primeau aceste sume de bani pentru a face plăţi preferenţiale unor parteneri, manipulând practic fondurile pe care le administrau în scopul