Continuarea programului „Prima Casă” are tot mai multe şanse de a deveni realitate. Cel puţin la nivel declarativ şi de intenţie din partea autorităţilor. După ce, săptămâna trecută, reprezentanţii Fondului de Garantare a Creditelor pentru |ntreprinderi Mici şi Mijlocii, instituţia care gestionează acordarea garanţiilor, spuneau că decizia va fi adoptată în cursul lunii iulie, dinspre Finanţe mesajele sunt şi mai liniştitoare: „Prima Casă va continua atâta timp cât va exista cerere”, punctează Enache Jiru, secretar de stat în Ministerului Finanţelor.
Succesul programului a fost determinat de cele două caracteristici majore, avansul de numai 5% şi garanţia statului. |n plus, avantajul acestui tip de împrumut îl reprezintă şi dobânda. DAE mediu pentru un împrumut în euro este de numai de 4,5%, în condiţiile în care pentru un împrumut clasic aceasta depăşeşte 6%. De exemplu, pentru un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani, rata lunară medie a coborât sub 200 de euro. |n aceste condiţii, 85% din creditarea ipotecară are la bază împrumuturile „Prima Casă”.
Ce spun autorităţile
Ministerul Finanţelor intenţionează să suplimenteze fondurile pentru programul „Prima Casă“ după epuizarea celor existente. Discuţiile sunt avansate în acest sens şi se poate ajunge la o decizie până la finalul lunii iulie. „Sunt discuţii avansate cu Ministerul Finanţelor pentru a se suplimenta acest program. Actualele sume sunt valide şi funcţionale până la mijlocul lunii septembrie, poate chiar octombrie“, a afirmat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare.
Acesta nu a putut preciza valoarea fondurilor ce vor fi disponibile suplimentar, fiind încă analizate variantele, dar a subliniat că o decizie ar putea fi luată în curând. „Că vor fi 100 milioane, 200 milioane sau 400 milioane, nu cunosc suma, dar sunt analize şi, după ştiinţa mea, în maxim o