A devenit deja obişnuit ca un cuplu care are probleme să fie sfătuit să vorbească deschis despre ele şi să încerce să le rezolve, pentru ca resentimentele acumulate în timp să nu otrăvească relaţia. Dar este într-adevăr cea mai bună opţiune?
În cele mai multe cupluri se ajunge, la un moment dat, la următoarea situaţie: unul dintre soţi îl învinovăţeşte pe altul şi susţine că vrea o schimbare, dar celălalt doreşte să evite discuţiile şi, de regulă, se retrage înainte să izbucnească un conflict.
Când o astfel de situaţie devine una obişnuită, este nesănătoasă pentru relaţie, se arată într-un articol publicat de „Time“.
Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că o astfel de reacţie nu este neapărat una dăunătoare, cel puţin nu pentru cuplurile de vârstnici, respectiv de peste 60 de ani.
Cercetătorii au analizat 127 de cupluri timp de peste 13 ani, până când aceştia au împlinit vârsta de peste 60 de ani. În tot acest timp, multe persoane implicate în relaţii s-au încadrat în acelaşi tipar de comportament.
Evitarea certurilor a contribuit, susţin autorii studiului, la menţinerea relaţiei pe termen lung, având efecte pozitive, însă această strategie funcţionează mai ales odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce atingem maturitatea emoţională şi nu ne mai lăsăm influenţaţi de resentimente.
Mai mult, cuplurile vârstnice, susţin autorii studiului, au experienţa conflictelor şi ştiu ce subiecte merită dezbătute, astfel încât nu ajung să îşi reproşeze lucruri lipsite de importanţă.
Pe de altă parte, în orice relaţie, susţin experţii citaţi de „Time“, este bine ca partenerii să discute despre acele probleme care îi macină, însă esenţial este să facă diferenţa între subiectele care merită împărtăşite şi cele care nu provoacă decât un conflict inutil.
De asemenea, este util ca partenerii să încerce să privească dincol