Suntem de mult timp pe creasta unui val demografic - el nu devine mai slab cu trecerea timpului ci dimpotriva. Din 1987 numarul nou-nascutilor din Romania este in continua scadere, an dupa an. In 2012 s-au nascut de doua ori mai putini copii decat acum douazeci si cinci de ani, scrie Barbu Mateescu, pe blogul lui.
Sa plasam informatia in context:
In oricare din deceniile sase, sapte, opt sau noua ale secolului trecut s-au nascut intre 3,6 si 4,1 milioane de copii in Romania.
In anii '90 numarul nou-nascutilor a scazut la 2,5 milioane.
Deceniul trecut: 2,2 milioane.
Pe baza datelor disponibile, e greu de crezut ca in acest deceniu vor fi mai multi de 1,9 milioane.
Probabil ca iti spui: "OK, o fi interesant pentru sociologi, dar pe mine genul asta de lucruri nu ma afecteaza."
Permite-mi sa-ti sugerez ca indiferent in ce domeniu lucrezi, daca vei fi in Romania in anii urmatori vei simti si tu coborarea demografica pe tobogan. De fapt, deja o simti! Cateva exemple:
1. Daca publicul-tinta al domeniului in care lucrezi este compus din oamenii cu varsta intre 30 si 50 de ani, vin ani grei si foarte grei. Numarul lor se reduce treptat si sigur - lupta pentru banii consumatorului va fi mai intensa, pentru ca cererea este in continua scadere.
1b. Toate industriile care deservesc copiii si adolescentii se restrang si se vor restrange. De exemplu, exista acum mai putini copii romani in varsta de 6 ani decat in orice an de la al doilea razboi mondial incoace.
2. Parasirea de catre profesori a sistemului de invatamant nu este si nu va mai fi perceputa drept o criza: se va considera ca oricum sunt prea multi. Puterea sindicatelor din domeniu si importanta temei invatamantului de stat vor suferi o ajustare drastica.
2b. Nu este exclus ca, precum in cazul scandalur